Google Analytics verboden - januari 2022 - ILUZIE blog

LET OP: Google Analytics wordt misschien verboden

Vandaag las ik een artikel op Frankwatching. Zij werden via Charlotte Meindersma (jurist en auteur & trainer bij Frankwatching) gewezen op het nieuws dat Google Analytics mogelijk verboden wordt in Nederland.

Naar mijn advies stelden mijn klanten tot nu toe Google Analytics altijd in zoals beschreven in de Handleiding privacyvriendelijk instellen van Google Analytics van de Autoriteit Persoonsgegevens. Momenteel onderzoekt de Autoriteit Persoonsgegevens echter of Google Analytics helemaal verboden wordt ofwel nog wordt toegestaan in Nederland. Op de site van de AP staat nu het volgende:

Let op: gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet toegestaan

De Oostenrijkse privacytoezichthouder rondde in januari 2022 een onderzoek af naar het gebruik van Google Analytics door een Oostenrijkse website. Google Analytics blijkt volgens de Oostenrijkse toezichthouder in dit onderzochte geval niet aan de AVG te voldoen.

De AP onderzoekt op dit moment twee klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Na afronding van dat onderzoek, begin 2022, kan de AP zeggen of Google Analytics nu is toegestaan of niet.

En nu??

Afwachten. Maar persoonlijk zou ik op dit moment even geen tijd en energie stoppen in Google Analytics, want er is dus een kans dat je er straks helemaal niks aan hebt. De komende tijd zal ik weer eens op zoek gaan naar de momenteel beste alternatieven voor GA, die wel aan de eisen van de AVG voldoen. Een mooie richtlijn is om voor any nieuwe online dienst die je nodig hebt voorkeur te geven aan een bedrijf binnen de EU, of nog beter, binnen Nederland. Deze bedrijven hebben met dezelfde regel- en wetgeving van doen als jij, waardoor je minder risico loopt op dit soort conflicten.

Op de hoogte blijven van mijn bevindingen? Via het formulier hieronder kun je je inschrijven voor m’n nieuwsbrief.

Nieuwe blogposts in je mailbox ontvangen?

* velden met een asterisk zijn verplicht, wil je deze beiden invullen?

Misschien vind je dit ook interessant: